Giriş: Diğer deneyleri okuyan okuyucularım bu paragrafları atlayarak
Deney 2 (Yumurta) başlığından devam edebilirler.
Yiyeceklerin kan şekerini ne şekilde etki ettiğini kendi üzerimde deneyimleyerek kesin sonuçlara ulaşmayı ve bu sonuçları sizlerin faydası için paylaşmayı istiyorum.
Öncelikle kan şekerinin ideal değerlerinden biraz bahsedeyim.
Çoğumuzun bir fikri olduğu üzere istenilen açlık kan şekeri değeri 70-105 arasındadır. Ancak tek başına bu değerin öyle fazla bir anlamı yoktur. Kan şekerinin sağlıklı bir bünyede yemek yedikten bir saat sonra 160’ın altında, iki saat sonra ise 130’un altında olması istenir. Üç saat içerisinde eğer 70’in altına iner ise buna Hipoglisemi yani şeker düşmesi denilebilir. Bu durumda açlık kendini bir kriz halinde gösterir.
Glisemik indeksi düşük sağlıklı besinlerin kan şekerini makul bir hızda en çok 140 puana kadar yükseltmesi, sonraki saatler içerisinde ise yavaş yavaş düşürmesi beklenir. Ancak glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerini çok hızlı yükseltir ve kısa sürede fazlasıyla düşmesine yani bildiğimiz anlamda karın acıkmasına yol açar.
Deneylerimde aynı anda iki farklı kan şekeri ölçüm cihazı, oldukça hassas bir mutfak tartısı ve kronometre kullanarak göreceli kavramları ve olası yanılmaları en aza indirmeye çalıştım.
Ayrıca deneylerde kullandığım yiyecek unsurlarına tat, yeme kolaylığı, hazırlama kolaylığı, hazım sorunları yapmaması ve tokluk süresini göz önüne alarak 10 puan üzerinden puan vereceğim. Bu deneyleri sadece ideal olarak düşündüğüm yiyecekler ile değil pekçok farklı yiyecek ve içecek ile yaparak sonuçları sizler için karşılaştıracağım.
Deney 2 (Yumurta)
205 gram 3 adet yumurta, 50 gram az yağlı beyaz peynir ve 4-5 gram kadar zeytinyağı ile piştikten sonra 250 gram omlet, yeme süresi 8 dakika.
-Saat 07:00’de açlık kan şekerimi 74 olarak ölçtüm, bu değer kan şekerimin limitler dahilinde düşük olduğunu yani aç olduğumu gösteriyor.
-Yumurtayı yedikten bir saat sonra(08:08) kan şekerimi sadece 81 olarak ölçtüm, yediklerim içinde neredeyse hiç glikoz bulunmadığı için kan şekerim pek yükselmiyor olsada şimdilik en ufak bir açlık hissetmiyorum.
-İki saat sonra (09:08) kan şekerim 82 puan oldu, anlaşılan zaten fazlası gerekmediği için az miktarda insülin salgılıyorum ve yediklerim kan şekerimin olduğu yerde saymasına yetiyor. Ve hala en ufak bir açlık hissetmiyorum.
-Üç saat sonra (10:08) ise kan şekerim 85 oldu, geçen zamana rağmen bu kadar yavaş yükseliyor olması çok etkileyici.
-Dört saat sonra (11:08) kan şekerim hala 86 puan, yani neredeyse kurumeyvalı yulaf ile yaptığım deney ile aynı. Üstüne üstlük bu saate kadar hiç yüksek bir seviyeye çıkmadığı için yağ depolamaya yol açacak insülin artışım da olmadı.
-Beş saat sonra (12:08) kan şekerim 84 oldu, hala ideal biçimde tok hissediyorum ancak artık birşeyler yeme zamanı geldi.
Değerlendirme : Peynirli omleti yedikten sonra kan şekerim çok yavaş olarak hafifce yükseldi. Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere en yüksek olduğu değerler bile açlık kan şekeri aralığında olsa da uzun saatler boyunca en ufak bir açıkma hissi yaşamadım. Hazırlama aşasında puan kaybediyor olmasına rağmen hem yumurta ve peynirin çok yüksek besleyicilik özellikleri hem de etkileyici bir tokluk sağladığından 10 üzerinden 8 puan veriyorum. Özellikle
reaktif hipoglisemisi olanlar için harika bir seçenek.
Bir sonraki deney için lütfen tıklayın...